10/30/15

Syksyn jahtikuulumisia ja kultamalja palautetta.

20150911_173252_resized_1

Paulus koiralenkillä.

Syksy on kanakoiralle ja omistajalle parasta aikaa. Olemme käyneet mökillä, liikkuneet luonnossa ja retkeilleet settereiden ja lasten kanssa. Itsellä on jo vanhat koirat, jotka kuitenkin pääsivät metsälle pari kertaa.

 

20150923_135417_resized

Alli laavuretkellä. Kohta 11 ja puoli vuotta. Hyvin koira jaksaa hakea vielä.

 

Lordin haussa alkaa näkymään ikä, mutta hyvä vainu koiralla on. Muutamia kivoja linnunlöytöjä saatiin koiralle. Isokokoisella koiralla vain huono lonkka vaivaa ajoittain. Lordille pitää olla sopivassa suhteessa liikuntaa, hierontaa, tarvittaessa särkylääkettä ja lepopäiviä luonnosta.

20150923_140224_resized

veteraanit

 

20151010_155838_resized

Ariel ja Lordi Vaattunkikönkäällä.

 

Kasvateista Kamu, Hilma, Sissi ja Kuuppis ovat saaneet loistavia kokemuksia siitä mikä on kanakoiran tehtävä metsällä. Myös c-pentueen Lyyli on osoittanut omaavansa riistavietin. Pieni ja tulinen narttu on kova hakemaan Limingan maastoissa. Tiinan  Kuuppis oli Sallan metsässä malttanut seisoa metsoa. D-pentueen nuoret koirat ovat osoittautuneet omaavansa perinnöllistä riistaviettiä. Taunon Kamulle oli saatu  seisontoja ja koiralle oli ammuttu metso. Voi, että minun mieltä lämmittää tämmöinen onnistuminen ja yhteistyö omistajan ja koiran välillä. Sen olen jälleen kerran todennut, että ei ainoastaan toimiva koira vaan omistajan pitää olla ammattilainen, jotta onnistumisia jahdista saadaan.

0_0 (1)

Kamu 11kk ja ensimmäinen saalis.

 

0_0 (2)

Taunon hieno Kamu.

 

Monen vuoden jälkeen kasvateistani Hilma osallistui kultamaljaan. Hienoa Päivi ja Jaakko, kun pääsitte Pohjanmaalle. Ja hyvin siellä meni. Ei tarvinnut olla häpeissään ns. näyttelylinjalaisen koiran käyttölinjalaisten joukossa. Minä itse en voi ymmärtää enkä sietää rodun jaottelua. Olen ollut harrastuksessa mukana jo yli 25-vuotta ja toisten linjojen ” liiallinen arvostelu” ihmetyttää vieläkin. Iso tavoite jokaiselle setterin omistajalle on jalostaa semmoisia koiria, jotka soveltuvat näyttöön ja käyttöön. Sitä paitsi näyttelyt ja käyttökokeet palvelevat kahta täysin erilaista jalostustavoitetta.

IMG-20151002-WA0000

kultamalja 2015 Jaakko & Hilma.

 

Hilman kritiikki oli seuraavaa. Hilma osallistui 11kuukauden iässä kultamaljaan. Osallistujia oli reilut 60, joista Hilma pääsi semifinaaleihin reilun kahdenkymmenen koiran parhaan joukkoon. Karsinnoissa juostiin parihakuna pellolla tuomarin seuraten koirien ja ohjaajien toimintaa. Hilma pääsi jatkoon erinomaisin tuomarin arvioin ryhmänsä toiseksi parhaana. Tuomarin palaute oli kannustavaa. Koira osaa käyttää tuulta erinomaisesti. Etenee hyvällä vauhdilla ja osaa luovia. Seuraa ohjaajaansa ja tottelee käskyjä. Hakujen aikaan ei pelloilla ollut fasaaneja, joten lintutyöskentelystä ei voitu antaa arviota. Tuomarin mukaan koira kuitenkin osoittaa työskentelyllään rodunomaista käytöstä ja kiinnostusta riistaa kohtaan. Tuomari kehui Hilmaa miellyttäväksi tuttavuudeksi ja kehoitti jatkamaan metsästyskoulutusta lupaavan oloisella koiralla. Semifinaaleissa Hilma oli jo väsynyt ja parhaimmillaan lähes vuoden ikäero joihinkin kisaajiin näkyi. Koiran hakutyöskentely oli jo väsähtänyttä tässä vaiheessa. Hilman koulutukset jatkuu ja tavoitteena on osallistua ensi vuonna derbyyn.

IMG-20151002-WA0001

kultamaljan onnistujat.

Kasvattajana täytyy vielä sanoa, että rodunomaiset kokeet ja niistä saatu hyvä palaute lämmittää enemmän mieltä kuin näyttelyn sertit. Toki näyttelymenestyskin on mukavaa, mutta setteri on kuitenkin minun mielestä jalostettu enemmän lintukoiraksi kuin showkoiraksi. Hilma on ilmoitettu joulukuun Messukeskuksen juniorinäyttelyyn ja jahtikauden jälkeen koira on todella laihassa  kunnossa. Löydä sitten tasapaino kahden niin erilaisen harrastuksen väliin.

hilma4

Hilma pentuluokassa kesä 2015.

Kultamaljan yhteydessä kanakoirakerho järjesti rotukatselmuksen, jossa arvioitiin koiran rakennetta, liikkumista ja luonnetta. Päivi ja Hilma osallistuivat tähän. Tuomarina oli Erja Nummi. Kokonaisarvostelussa koira sai erinomaisen ja hyvät arvioinnit. Laitan seuraavaan blogitekstiin kaavakkeen. Olihan Hilma kuitenkin iso (60cm) käyttölinjalaisten 55cm. joukossa. Hilman luonnetta kehuttiin avoimeksi ja vireäksi. Hienoa, että rotujärjestö, kanakoirakerho panostaa myös rotukatselmukseen. Näin me kasvattajat saamme arvokasta tietoa jalostuksen tavoitteista.

 

IMG-20151001-WA0000 (1)

Hilma, yksivuotias nallen kantaja.

 

30.10.2015  D-pennut dream puppies Hilma, Sissi ja Kamu täyttivät vuoden. Onnea hienoille kasvateille ja heidän loistaville setteriomistajilleen!

 

Etsin tiimiini uutta henkilöä, joka on kiinnostunut minun kanssa sijoituskoirasta. Kyseisen henkilön tulee olla aito ja paneutunut setterifani. Minulla on uusia ja huimia jalostussuunnitelmia tulevaisuuteen. Jos innostut reippaasta ja aktiivisesta sekä puheliaasta kasvattajasta, niin ota yhteyttä! Ja kriteerinä on vielä se, että asut Rovaniemellä. Tunnetusti minulla on aika vaativat tavoitteet koiraharrastamiselle ja varsinkin, kun se on pienimuotoista! Ole rohkea ja ota yhteyttä, vaikka sähköpostitse.

Hyvää, antoisaa ja rauhallista loppuvuotta kaikille. Kuvan Pesonen ottaa rennosti Pohjoisen pimeän ajan.

IMG-20150818-WA0006 – kopio

vanhapiika Friidu