06/18/17

Hyvää Juhannusta!

Kohti juhannusta mennään ja Pohjoisessa on yötön yö eli valoisaa on koko vuorokauden. Ihan mahtavaa. Ainakin minä nautin valoisista kesäilloista settereiden kanssa. Hilma on geneettisesti tutkittu silmäsairauden PRA RCD4 mutaation osalta ja koira on perimältään terve ihan virallisesti. Olen esittänyt pyynnön rotujärjestöltä, kanakoirakerholta, että uuteen Pevisaan lisätään suositus tämän silmägeenin tutkimuksesta. Ja, että kun testin on ottanut eläinlääkäri ja se on tutkittu, niin tuloksen saisi laitettua Kennelliiton suositusten mukaisesti koiran jalostustietokantaan samalla tavalla kuin siellä näkyy muut terveys- ja näyttelytulokset.

Alli, Hilma ja Friidu menossa mökille. Uintitauko Posiolla.

 

Uutta Pevisaa odotellessa ja jalostusasioita pohtiessa.  Itse kiinnitän yhä enemmän huomiota setterin jalostuksessa kokonaisuuteen. Mistä kaikista osa-alueista syntyy hyvä punainen irlanninsetteri? Päivin kanssa kävimme pyörähtämässä kanakoirakerhon erikoisnäyttelyssä Lapualla. Näyttelyssä oli erinäköisiä ja kokoisia lintukoiria. Itse en enää halua puhua linjojen jakautumisesta vaan eri tyyppisistä settereistä. Kehän laidalta oli hienoa nähdä muutamia upearakenteisia, hienosti liikkuvia ja kivanluonteisia settereitä. Oli myös valaisevaa vaihtaa kuulumisia pitkänlinjan käyttökasvattajan kanssa. Tällä kerralla mukana olivat koirista Hilma ja Mila siis äiti ja tyttö. Tuomarina oli Britt-Marie Dornell Ruotsista ja narttuja oli mukana 44 kappaletta. Yhteensä koiria oli ilmoitettu 71 näyttelyyn. Hilma oli hienosti paras narttu 4, saaden sa;n. Tuomari kehui kovasti koiraa minulle ja tyttö sai hienot arvostelut. Mila-veteraani sai erinomaisen ja oli luokassaan toinen. Päivin kyydissä matka taittui vauhdikkaasti yhden pysähdyksen taktiikalla! Jälleen tuli todettua, että Rovaniemeltä on pitkä matka joka puolelle.

Hilma kanakoirakerhon erikoisnäyttelyssä 10.6.2017 Lapualla paras narttu 4, sa.

 

Sain Tiinalta kuvia Sodankylän näyttelystä. Tiinalla on hienot pojat. Nuori koira Väinö oli siis VSP Sodankylän näyttelyssä toukokuun lopulla  (vastakkaisen sukupuolen paras) sekä saaden sertin. Tiinan toinen koira Kuuppis, joka on siis kasvattini oli Paras uros 2. Kuuppis on terve ja vauhdikas kaveri, jota käytetään metsällä. Kuuppis on luonnetestattu ja hienosti pärjännyt näyttelyssä. Koiralla on B;n lonkat ja 0 kyynärät. Itse toivon, että urosta käytettäisiin jalostukseen tulevaisuudessa. Lisätietoja koirasta voi kysellä Tiinalta sähköpostilla. Tiinanis21@gmail.com .

Kuuppis

 

Kuuppiksella on tosi kiva päänlinjat ja ilme. Itse pidän ns. ”vanhanaikaisista setterin päistä”. Uroksella liian kevyt kuono ei anna maskuliinista leimaa.

 

Minnan Lyyli sai erittäin hyvän. Nyt jo tiedän, että Lyyli on veteraaniluokassa edukseen ja saa silloin viimeistään sertin. Koiralla mittasuhteet kunnossa kaikin puolin. Kevyet koirat kehittyvät hitaasti, mutta varmasti jos muuten rakenne terve ja tasapainoinen.

 

Kuuppiksen ravia. Koira on reipas ja iloinen esiintyjä. Joskus vauhtia on liikaa.

 

Mila oli hienosti BIS 3 veteraani.

 

Kasvattajaluokan lennokasta menoa!

 

ja vielä mukava muisto näyttelystä BIS 1.

Kuuppis, Elsa, Lyyli ja Mila. Koirat ovat kahdesta eri yhdistelmästä.

 

Kesällä uidaan, pyöräillään, mökkeillään ja otetaan rennosti settereiden kanssa. Tässä Allin ja Milan tyylinäyte auringonotosta.

Alli 13-vuotta ja Mila kohta 9-vuotta ottamassa aurinkoa.

 

Näyttelyt jatkuvat Rovaniemellä juhannuksena! Hyvää ja turvallista juhannusta kaikille! Ja Onnea kesän näyttelyihin kaikille!

Tytöt mökillä.

 

 

 

 

06/7/17

Hyvää kesää kaikille!

Kevät on vaihtunut kesään. Toivotaan, että Pohjoiseenkin tulee lämmin helleaalto. Kävimme retkeilemässä ja Oukulla lenkillä toukokuun lopulla. Paulus ja Eemil ovat jo hyviä ulkoilukavereita minulle ja viihtyvät hyvin settereiden kanssa metsässä.

Tyttö-Hilma ja emä- Mila.

 

retkellä.

 

Hilman pentutoiveet siirtyivät loppuvuoteen! Tyttö keskittyy metsästykseen syksyllä ja muutamissa näyttelyissä käydään kesällä. Kiitos pennunkyselijöille ja ne , jotka jaksavat odottaa pentua minulta niin hieno juttu.

Hilma, pallonkantaja. Ja voihan sitä henkisesti kasvaa hieman ennen pentuja. Hilma on vasta kaksi ja puoli vuotta.

 

Näyttelyhommat jatkuivat toukokuun lopulla Sodankylässä. Lauantaina olin kehäsihteerinä ja sunnuntaina settereiden ja yhden englanninsetterin kanssa kehässä. Tuomarina oli Hannele Jokisilta.  Sää oli todella kylmä. Hienosti meni päivä ja tulokset olivat mitä mainioimmat. Kehän aloitti Kuuppis ollen paras uros 2 ja saaden sa;n (sertifikaatin arvon). Tiinan toinen koira Väinö oli ROP ja sai sertin. Onnea Tiina hienosta menestyksestä!

Luostolla käytiin metsälenkillä ennen kehää. Elsa ja Mila.

 

Elsa sai erinomaisen, Lyyli erittäin hyvän ja Mila sai erinomaisen ollen paras narttu 3 ja rotunsa paras veteraani. Isossa kehässä koira liikkui hyvin ja tuomari Harto Stockmari nosti Milan RYP3.

MIla RYP 3 Sodankylässä 2017.

 

Milan arvostelu. Voimakas, silti narttumainen kokonaisuus. Päässä hyvät linjat. Hieman lyhyt kaula. Hyvä eturinta. Sopiva luusto. Turhan korkea kinner, mutta hyvät polvikulmaukset. Vankka runko. Hyvä karva. Liikkeet rotutyypilliset.

 

Mila

 

Lyyli, Elsa, Mila ja Kuuppis kasvattajaluokka kunniapalkinto ja BIS 1

 

Tuomari Jokisillan arvostelu meni näin. Kaksi eri yhdistelmää. Kooltaan tasalaatuinen ryhmä. Selvät sukupuolileimat. Oikeanmalliset päät. Hyvät rungot. Osalla turhan korkeat kintereet. Riittävän tasalaatuinen ryhmä.

BIS 1, tuomari Leila Kärkäs.

Olin todella tyytyväinen tulokseen. Jos mietin aikoja, kun ensimmäisen kerran esitin kasvattajaluokan vuonna 2010, niin siitä olemme kehittyneet rakenteellisesti. Takaliikkeet ovat tulleet kaikilla paremmiksi. Tyyppinä kasvattini ovat samanlaisia, pään linjat ja ilmeet ovat tunnistettavissa samantyylisiksi ja mikä hieno juttu. Turkki on rotumääritelmän mukaista, suoraa ja silkkistä. Luustosta on tullut tuomareilta hyvää palautetta ja en itse pidä liian raskaista settereistä. Mielestäni setterin pitää olla elegantti, sporttinen ja kauttaaltaan tyylikäs. Tästä on hyvä jatkaa kesän näyttelyitä. Kiitos tiimi mukanaolosta!

Paulus täytti kesäkuun alussa 6-vuotta ja ensimmäisestä pentueesta Alli jo 13-vuotta. Alli on aina ollut terve ja virkeä koira. Toivomme Allille ja Päiville vielä mukavia yhteisiä vuosia! Allin synttäreitä vietettiin missä muualla kuin ulkoillen metsässä.

Alli 13-vuotta! Onnea ihanalle setterille.

 

Nautitaan kesästä koirien kanssa ja onnea kaikille kesän koitoksiin! Hyviä kesäharrastuksia setterin kanssa ovat uinti, noutojutut ja pyöräily.

Sissi veneilemässä. Setteristä on laivakoiraksi myös. Milan pentu d-pentueesta.

 

Tessa uimassa

 

Iloista ja pirteää kesää kaikille!

Santtu-veteraani kohta 9-vuotta. Hyvää kesää kaikille!

 

kaverit uimassa ja jäähyllä lenkin jälkeen.