07/6/23

Mietteitä jalostuksesta. Punainen irlanninsetteri on monella tavalla haastava rotu jalostaa!

G-pennut ovat omissa kodeissa ja iso urakka on ohi! Bruno muutti Jaanan luo ja jäi Rovaniemelle. Sininen poika eli Telveton (poikien keksimä nimi) jäi meille kotiin kasvamaan. Meidän ei pitänyt ottaa kotiin uutta pentua, mutta toisin kävi. Tässä pikku-uroksessa on tietynlaista karismaa, niin se oli pakko jättää meille.

Kiitos Jaana ja Tessa, kun tarjoatte Axulle loistavan ja ihanan setterikodin Rovaniemeltä.

Tosiaan G-pennut syntyivät 31.3 ja tämä pentue oli minulle monella tavalla erityinen. Aina, kun minä kasvattajana suunnittelen pentuetta, niin se on tarkkaan ja huolellisesti mietitty. Jalostukselle pitää aina olla jokin tavoite ja jalostuksen tulisi olla kasvattajan työtä tukevaa ja eteenpäinvievää. Tämä on ihanne, johon itse pyrin. Pentueeseen sain luvan Kennelliiton jalostustieteelliseltä tiedekunnalta. Yhdistelmällä Red Lovehunter`s Erätyttö (Elli oli minun sijoituskoira ja Bobin sisko) & Entice Quite Please haen tervettä lonkkaa, ihanaa setterin luonnetta, rodunomaista riistaviettiä sekä taspainoista rakennetta. Ellin lonkat ovat rajatapaus ja jalostuksessa pitää osata perustella syvällisesti genetiikkaa ja sen monimuotoisuutta. Itse pitää tietää paljon genetiikasta, jotta asioita voi viedä eteenpäin.

Veljekset Kevin ja Axu menossa juhannuksen viettoon mökille.

Pennut syntyivät todella pieninä vuorokaudella 61. Valitettavasti menetimme kaksi narttupentua. Neljä ensimmäistä viikkoa olivat aika uuvuttavia, koska painoja piti tarkkailla. Pentutarkastuksessa kaikki saivat ”terveen paperit” ja pennut ovat kasvaneet hyvin. Olemme viettäneet paljon aikaa pentujen kanssa ja se näkyy heidän avoimessa ja reippaassa luonteessa.

Yön pimeinä tunteina olen miettinyt sitä, että setteri kuuluu roturyhmään 7. kanakoirat ja sen käyttötarkoitus on olla metsästys-ja perhekoira. Valitettavasti rotumme on jakaantunut liiaksi näyttelypuolen ja käyttöpuolen settereihin edelleenkin. Itse en kannata rotuerottelua ja se koituu koko ajan suuremmaksi ongelmaksi pienessä populaatiossamme. Kasvattajien välisellä yhteistyöllä, avoimuudella, asioiden syvällisellä pohdinnalla rodun parhaaksi ja joustavuudella saisimme parempia tuloksia aikaan yhdessä. Jo nyt on ongelma liiallinen sisäsiittoisuus koirissamme Suomessa ja ulkomailla minun mielestä. Tai tämä linjaerottelu, joka käy vuosi vuodelta vihamielisemmäksi.

Kasvattajana kannatan setterillä metsästystä ja jokaisen setterin tulisi päästä testaamaan omia taitojaan metsässä. Kaikista ei vain ole metsästyskäyttöön ja se on aivan ok asia. Rakenteellisesti taas sopusuhtaisuus, tyylikkyys ja sporttisuus on minun mielestä rotumääritelmän tärkeimmät rakenneominaisuudet ja tähän tulisi pyrkiä.

Jokainen kasvattaja varmaan yrittää tehdä parhaansa oman linjansa säilyttämiseen ja se sallittakoon! Laitoin erääseen metsästysryhmään ilmoituksen, jossa pentuni etsi aktiivista, erähenkistä ja mieluusti metsästävää kotia. Huomasin heti, että pennullani on kykyä metsästyskäyttöön, siksi laitoin ilmoituksen ryhmään. Valitettavasti setteri ei sovellu kovin monelle ihmiselle lemmikkieläimeksi sen aktiivisuuden, kekseliäisyyden ja toiminnallisuuden vuoksi. Halusin löytää kaikille pennuille kodit, jossa he pääsevät toteuttamaan setterin aktiivista elämää. Ja onneksi löysin ihanat kodit G-pennuille. Kiitos teille!

Mökillä väsyttää, kun on juossut päivän pihalla.

Heti ilmoitukseni jälkeen someen sateli muutamia ilkeämielisiä viestejä keski-ikäisiltä naisilta siitä, että kasvatustyöni ei ole rotua edistävää ja metsästystä suosivaa. Rehellisesti sanottuna tämä netissä mollaaminen meni tunteisiin. Onneksi en tunne ihmisiä ja netin maailma on kyllä outo. On erittäin vaarallista ja ikävää kommentoida toisen harrastusta. Ajatteleppa omalle kohdallesi asiaa, kun seuraavan kerran laitat kollegasta jotain ikävää nettiin. Asioista keskusteleminen aikuismaisesti on parhain tapa saada oma ääni kuuluviin. Työni puolesta tiedän, että somekiusaaminen on vakava ongelma esimerkiksi nuorten keskuudessa.

Kasvattajat arvostetaan toisia ja tsempataan tätä ihanaa rotua jatkossakin eteenpäin elinvoimaiseksi!

F-pentueen Heta ja Hannu pellolla. Red Lovehunter`s settereistä on moneen käyttöön ja näyttöön.
Maisa BIS 4 kesällä 2022.
Tässä retkeilemässä.

Juhannuksen vietimme perinteisesti mökillä lasten ja settereiden kanssa. Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa.

Veljekset vielä yhdessä juhannuksena. Nyt Axu asuu Jaanan luona.

F-pentueen Sylvi, Furi, Wikka, Maisa ja Heta täyttivät 5.7.2023 kolme vuotta. Onnea ihanat setterit ja huippuomistajat. Koirat ovat yhdistelmästä Red Lovehunters Dreamgirl & Entice O` Yeah. Tällä yhdistelmällä yritin päästä pois C-lonkasta ja se tavoite toteutui. Hetalla on A-lonkat ja muilla B;n lonkat.

Sylvi on käynyt kultamaljassa. Hetalla, Wikalla, Sylvillä ja Furilla käydään metsällä syksyisin. Näyttelystä kaikki ovat saaneet laatumaininnan erinomainen ja useammalla on sertit. Ihan loistavaa! Kiitos omistajat aktiivisuudesta.

Kiitos omistajat myös siitä, kun kävitte terveystutkimuksissa. Näin minä kasvattajana saan tietoa siitä, miten yhdistelmä on lonkkien osalta onnistunut.

Meidän Furi. Kolme vuotta 5.7.2023. Onnea sisaruksille ja iskä-Urholle terveisiä.

Vielä on kesää jäljellä! Käymme tänä vuonna maltillisesti näyttelyissä ja tulevana viikonloppuna suuntaamme Oulun kaksipäiväisiin näytelmiin.

Bis-kasvattajaluokan koirat ja esittäjät Sodankylässä toukokuussa 2023. Handlerit Rosa, minä, Sofia ja Tuulia.
Onnea kaikille Oulun näyttelyyn.

Tässä meidän uusin perheenjäsen Kevin eli Red Lovehunter`s Glamorous Man.

Kevin 3 ja puoli kuukautta. Paulus ja Eemil saivat keksiä pennulle nimen ja teemana on jalkapalloilija.
Ihanaa kesää kaikille!